Μετά από καθυστέρηση μηνών προεκλογική συμφωνία με ExxonMobil

AP Photo/Hasan Jamali

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία ExxonMobil, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ήταν σε εξέλιξη επί μήνες. Στο φόρουμ των Δελφών τον Μάρτιο στελέχη της εταιρείας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες ώστε να δρομολογηθούν οι έρευνες.
«Τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής.
Υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αθήνας αναβαθμίζουν τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και επιτρέπουν την αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου.
«Σε αυτό δεν θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονες μας να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε.


Πηγή