ΔΝΤ: «Αυτοτραυματισμός» η κόντρα ΗΠΑ με Κίνα

AP Photo/Francois Mori

Η εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα θα περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά μισή μονάδα το 2020, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η μεγαλύτερη επίπτωση θα προκληθεί από τον νεότερο γύρο αυξημένων δασμών που τέθηκε σε ισχύ τις προηγούμενες ημέρες, όταν η κυβέρνηση Τραμπ αύξησε στο 25% τον φόρο για εισαγωγή κινεζικών αγαθών αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Πεκίνο απάντησε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας σχεδόν 60 δισεκ. δολαρίων.
Σε απόλυτους αριθμούς η ζημία για την παγκόσμια οικονομία θα ανέλθει στα 455 δισεκ. δολάρια, εκτιμά το ΔΝΤ.
Σε άρθρο της η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε τους επιπρόσθετους δασμούς «αυτοτραυματισμό που πρέπει να αποφευχθεί».
Η λύση, τόνισε, είναι να αφαιρεθούν τα εμπόδια που τέθηκαν σε ισχύ πρόσφατα εμπόδια και να και να μην επιβληθούν περαιτέρω εμπόδια «σε οποιαδήποτε μορφή». Ο κ. Τραμπ έχει απειλήσει με αύξηση δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας ακόμα 300 δισεκ. δολαρίων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει πως οι δασμοί στις κινεζικές εξαγωγές έχουν ευνοήσει την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ σχολίασε πως υπάρχουν «σοβαρά στοιχεία» ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα συγκαταλέγονται στους «χαμένους» της αντιπαράθεσης.
Το ΔΝΤ υπολογίζει πως μακροπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία θα υποστεί πλήγμα της τάξης του 0,3% λόγω της αντιπαράθεσης, ενώ ανάλογο θα είναι το πλήγμα για την Κίνα.


Πηγή