Bloomberg: Οι ιστορίες Ελλήνων που χάνουν τα σπίτια τους

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Αφιέρωμα στους Έλληνες που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους λόγω πλειστηριασμών φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι παρά την ανάκαμψη της οικονομίας πολλοί πολίτες εξακολουθούν να ταλανίζονται από δάνεια και αυξανόμενα χρέη προς το κράτος.
Προσωπικές μαρτυρίες δανειοληπτών καταδεικνύουν πως ο πολυετής αγώνας για διατήρηση των σπιτιών τους, ακόμα και μέσω των δικαστηρίων, τους έχει εξαντλήσει σε σημείο που δεν έχουν πλέον τις ψυχικές αντοχές και παραιτούνται της προσπάθειας.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Γεωργίας, η οποία έχασε την κατοικία της το 2018. Η ίδια και ο σύζυγός της βρέθηκαν άνεργοι κατά την διάρκεια της κρίσης με συνέπεια να σταματήσουν την εξυπηρέτηση του δανείου τους.
Το ζευγάρι μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίχως επιτυχία, και εν τέλει επέστρεψε στην Ελλάδα όπου βρήκε μικρές δουλειές αλλά δεν είχε την δύναμη να αγωνιστεί για το σπίτι του.
Ανάλογη είναι η εμπειρία της Δήμητρας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της απώλειας της οικογενειακής εστίας λόγω δανείου ύψους 50.000 ευρώ. Δήλωσε στο Bloomberg πως δεν αντέχει πλέον και προτιμά να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα μόνο και μόνο ώστε να βρει ψυχική υγεία. «Δεν με νοιάζει πια», είπε χαρακτηριστικά.
Η πίεση στους δανειολήπτες αυξάνεται και από τις εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες τηλεφωνούν συνεχώς στους οφειλέτες.
Το ερώτημα πλέον είναι ποια θα είναι τα πραγματικά αποτελέσματα του καινούργιου πλαισίου για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών και πρώτης κατοικίας, που νομοθετήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από το αφιέρωμα.


Πηγή