Το debate της Αττικής στην εκπομπή «Ρουά Ματ» του ΣΚΑΪ

Το πρώτο μεγάλο debate για τις εκλογές της Περιφέρειας Αττικής στην εκπομπή «Ρουά Ματ» στον ΣΚΑΪ, με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Στο στούντιο της εκπομπής, καλεσμένοι βρέθηκαν οι βασικοί υποψήφιοι περιφερειάρχες της Αττικής, Ρένα Δούρου, Γιώργος Πατούλης, Γιάννης Σγουρός
και Γιάννης Πρωτούλης.
Για την φετινή αντιπυρική περίοδο, και τον τομέα της πολιτικής προστασίας, –με τις μνήμες της τραγωδίας στο Μάτι να παραμένουν νωπές- η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, είπε για το έργο της και για το αν είναι προστατευμένοι φέτος οι πολίτες σε περίπτωση που επανεκλεγεί: «Έγινε γνωστό με τον πλέον τραγικό τρόπο, και με ανείπωτη θλίψη για το σύνολο της πατρίδας, όχι μόνο για τα διοικητικά όργανα της Περιφέρειας της Αττική, ότι υπάρχει ένα κομμάτι αρμοδιοτήτων σε σχέση με τη πολιτική προστασία, από τις φυσικές καταστροφές, που ακουμπά και τον β βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει να κάνει με τον ρόλο συνδρομής ουσιαστικά, του Πυροσβεστικού σώματος και της ΕΛ.ΑΣ, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας πυρκαγιάς, όχι κατά ανάγκη φονικής, και όχι βέβαια κατά τη διαδικασία διάσωσης διαφυγής των κατοίκων. Οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές, δεν κρατάνε τις μάνικες, αλλά επειδή σιχαίνομαι ως πολίτης και δευτερευόντως ως περιφερειάρχης, αυτά τα τέσσερα χρόνια στη περιφέρεια Αττικής, η σημερινή διοίκηση, λειτούργησε και εκτός των αρμοδιοτήτων για αυτό και χρηματοδότησε για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, γιαυτό και πέρυσι, μετά τις φονικές πυρκαγιές, παραδώσαμε το ΚΤΕΟ Μεγάρων στο Πυροσβεστικό Σώμα, και συνεχώς παίρνουν μέρος οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες σε ασκήσεις όπως αυτή στις 9 Μαΐου με την ονομασία Δια Πυρός. Θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση που θα γίνει στον Υμηττό».
Για το θεσμικό πλαίσιο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός μετά τις φονικές πυρκαγιές, πέρυσι, επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή λέγοντας πως είναι θέμα εθνικής ασφάλειας.
Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει χρηματοδοτήσει με 4,5 εκατομμύρια ευρώ το εθνικό αστεροσκοπείο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για να δημιουργηθεί ένα έγκυρο σύστημα πληροφόρησης που έχει κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Για το ποιος θα έχει το φετινό καλοκαίρι τον συντονισμό των επιχειρήσεων, η κ. Δούρου είπε ότι δεν ήταν ποτέ η Περιφέρεια επικεφαλής.
Από την πλευρά του ο υποψήφιος Περιφεριάρχεης Αττικής, Γιώργο Πατούλης, που υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε αρχικά ότι το πρόγραμμά του θα παρουσιαστεί στις 6 Μαΐου. Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια δυστυχώς έχει μείνει μετεξεταστέα. στο θέμα της πρόληψης και τον συντονισμό 66 Δήμων, σημειώνοντας πως ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να έχει γνώσεις των γεγονότων και να ενεργεί άμεσα σε όλα τα ζητήματα και όχι περιμένοντας τον πρωθυπουργό. «Υπάρχει το ζήτημα της καταστολής. Ποιον περιμένουμε να δούμε εάν η ΔΕΗ έχει απομακρύνει τα κλαδιά από το ρεύμα το οποίο γίνεται πολλές φορές η πρώτη σπινθήρα και πιάνει φωτιά; Ποιον περιμένουμε να δούμε αν δόθηκαν οι κατάλληλοι πόροι προκειμένου το δασαρχείο να ανοίξει τους δασικούς δρόμους όπου τον χειμώνα έχουν κατακρημνιστεί; Θα πρέπει να γίνει μια ολόκληρη διαδικασία συντονισμού». Κατηγόρησε την σημερινή Περιφέρεια ότι δεν είχε τα πτητικά μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2017 και 2018. Πρόσθεσε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα που προανέφερε η κα. Δούρου δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.
«Το ειδικό συντονιστικό περιφερειακό όργανο, το οποίο όταν συμβαίνει μια επικινδυνότητα και εκεί προεδρεύει η/ο Περιφερειάρχης, είναι εκείνο το όργανο που όταν υπάρχει ζήτημα για καταστολή, θα πρέπει να βρίσκεται εν ενεργεία και έτοιμο, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν το είδαμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια», είπε.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ, έκανε λόγο για «θέατρο παραλόγου», σχετικά με τις προηγούμενες τοποθετήσεις των δύο αντιπάλων του. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Σγουρός κατηγόρησε τους συνομιλητές του υποστηρίζοντας ότι λένε «αρλούμπες», με τον κ. Πατούλη να απαντά σε έντονο ύφος, λέγοντας «αρλούμπες λέτε εσείς κι όχι μόνο σήμερα».
«Με βάση τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, υπάρχουν 8 τομείς στην Περιφέρεια Αττικής και όχι ένας, που πρέπει να έχουν συντονιστικά όργανα», τόνισε ο κ. Σγουρός. Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνονται συνεδριάσεις ώστε να προλαμβάνεται η καταστροφή. «Και στο Μάτι και στην Κινέτα συνεδριάσανε αλλά το αποτέλεσμα ήταν τραγικό», είπε. Σημείωσε πως χρειάζεται σωστή οικονομική διαχείριση, καθώς η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής είναι δύσκολη, αφού δεν παίρνει χρήματα από το κράτος. Για την φωτιά στη Κινέτα κατηγόρησε την κα. Δούρου, λέγοντας ότι έσπευσε όλος ο κρατικός μηχανισμός εκεί αφήνοντας αφύλακτη την ανατολική Αττική, παρά τις συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου κάνοντας λόγο για απουσία του αντιπεριφερειάρχη της Ανατολικής Αττικής και του δημάρχου Μαραθώνα. «Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά. «Τι έκανε το κράτος που ξεκινά σήμερα η αντιπυρική περίοδος;», είπε αναφερόμενος στην Ρένα Δούρου. «Όταν έρχονται από τη γγ της πολιτικής προστασίας επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αμέσως ο Περιφερειάρχης και οι φορείς πρέπει να ενημερώσουν τους Δήμους και εν συνεχεία να επέμβουν στα σημεία», τόνισε ο κ. Σγουρός, προσθέτοντας: «Πρέπει να δούμε πως θα εφαρμοστούν τα σχέδια πόλης που είναι το Άλφα και το Ωμέγα, για να προληφθεί το κακό. Να υπάρχουν μονάδες ταχείας επέμβασης».
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την στήριξη του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, είπε από τη πλευρά του ότι είναι «πολύ βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης» κάνοντας λόγο για «σαχλαμαρώδης κουβέντα» μεταξύ των συνομιλητών και αντιπάλων του, για ένα «τόσο μεγάλο θέμα, όπου έχουμε θρηνήσει 101 ανθρώπους».
«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μετά την καταστροφή στο Μάτι, ότι θα συστήσει έναν ενιαίο φορέα πολιτικής προστασίας, με 500 εκ. ευρώ, αλλά δεν έγινε τίποτα. Μόνο μεγάλα λόγια», είπε ο κ. Πρωτούλης. «Ο ιδιώτης και η τοπική αυτοδιοίκησή δεν μπορεί να εμπλακούν σε ένα τόσο μεγάλο θέμα που είναι η δασοπυρόσβεση. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να διεκδικήσουμε, να επιβάλουμε με τον αγώνα μας, έναν ενιαίο κρατικό φορέα πολιτικής προστασίας για να μη ζήσουμε ξανά όσα συνέβησαν στο Μάτι. Τι δουλειά έχει ο δήμαρχος για την πολιτική προστασία; Οι παράγοντες που οδήγησαν στους 101 νεκρούς είναι εδώ παρόντες. Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαφυγής και εκκένωσης σε πολίτες που ζουν κοντά σε δασικές περιοχές». Πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μειωμένος κατά ένα δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια». Σημείωσε ότι «η τοπική διοίκηση δεν έχει καμία δουλειά να εμπλέκεται στο θέμα της πολιτικής προστασίας αλλά ούτε και ο ιδιώτης».
Για το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και του ΧΥΤΥ Γραμματικού, η Ρένα Δούρου είπε: «Καταργήσαμε τα τρία εργοστάσια ΣΔΙΤ. Το ένα θα γινόταν στη Φυλής, το άλλο στο Γραμματικό και το τρίτο στη Κερατέα. Έχουμε έναν σχεδιασμό που έγινε νόμος του κράτους, και έχει εγκριθεί από την κομισιόν».
Σχετικά με το ΧΥΤΥ στο Γραμματικό όπου φτιάχτηκε μια μονάδα με ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν λειτουργεί, η κα. Δούρου είπε πως είναι σε πιλοτική λειτουργία. Πρόσθεσε ότι έπαψε να είναι ΣΔΙΤ ΧΥΤΑ και «θα είναι ένας πρότυπος χώρος όπου θα πηγαίνει αδρανές υπόλειμμα μόνο των όμορων Δήμων. Δεν χάνουμε τα χρήματα της Ε.Ε.».
«Έχουμε δημιουργήσει ήδη άλλα δύο ΧΥΤΥ, στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα. Αποκαταστήσαμε τη χωματερή της Παλαιάς Φώκαιας, των Μεγάρων και στα Καλύβια», είπε, ενώ επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη Περιφέρεια, πριν το 2014.
Από τη πλευρά του ο κ. Γιώργος Πατούλης είπε για τον Δήμο Αμαρουσίου ότι «το 2016-17 είχαμε μείωση των στερεών αποβλήτων σε 10,2% όταν ο μέσος όρος των Δήμων είχε μείωση 3%, ενώ το 2017-18 είχαμε μείωση 15,2%».
Έκανε λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» στο θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής λέγοντας ότι υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν πρέπει να υφίσταται. Σημείωσε ότι η κα Δούρου δεν είχε πρόγραμμα ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της ανακύκλωσης, λέγοντας πως πρέπει να ξεκινήσει η εκπαίδευση από τα σχολεία, ακολουθώντας τις τακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Ο Γιάννης Σγουρός κατηγόρησε τον κ. Πατούλη ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου για 12 χρόνια «έχει φορτώσει την Φυλής με 500.000 τόνους σκουπιδιών από το Μαρούσι και είναι συμμέτοχος στο περιβαλλοντολογικό έγκλημα της Φυλής».
Από την πλευρά του ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι η Φυλής είναι υπερκορεσμένη και έπρεπε να είχε κλείσει και όχι να επεκτείνεται. «Θάβονται απορρίμματα πάνω σε απορρίμματα και προσευχόμαστε να μη σκάσει η χωματερή. Πρέπει να έχουμε ριζοσπαστική λύση ενιαίου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων που θα κάνει ανακύκλωση, και θα γίνεται κομποστοποίηση των σκουπιδιών», είπε. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την υποστήριξη του ΚΚΕ, αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται και ένας ΧΥΤΥ στην Πετρούπολη, δήλωση που απέρριψε κατηγορηματικά η Ρένα Δούρου.


Πηγή