Σε θέσεις μάχης τα κομματικά επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ζεσταίνουν τις μηχανές τους ενόψει της μονομαχίας Τσίπρα-Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, όπου και θα κατατεθεί η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.
Σε θέσεις μάχης τα κομματικά επιτελεία 24 ημέρες πριν τις εκλογές. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κορυφώνουν τις προεκλογικές εκστρατείες τους με περιοδείες σε όλη τη χώρα την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάνουν ζέσταμα ενόψει της μονομαχίας την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, όπου και θα κατατεθεί η πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε στην πρόσκληση για debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία απέρριψε η αξιωματική αντιπολίτευση.
Με τα όπλα τους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν δυναμικά στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κορυφώνουν τις προεκλογικές εκστρατείες τους με περιοδείες σε όλη τη χώρα. Και τα δύο επιτελεία γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταλυτικό για το πότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν επικεντρώνεται μόνο στα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία σκοπεύει να ανακοινώσει. Ειδικό βάρος δίνεται και σε μία σειρά από έργα στην περιφέρεια, όπως η ολοκλήρωση του δρόμου Ηρακλείου-Μεσσάρας, όπου βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός. «Θα μπορούμε να μιλάμε για ένα έργο πνοής για την Κρήτη και για τους πολίτες της Κρήτης και για τους επισκέπτες της Κρήτης, διότι ας μην ξεχνάμε η Κρήτη είναι η ατμομηχανή της τουριστικής μας ανάπτυξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στη μείωση του αφορολόγητου και την τροπολογία που θα καταθέσει η ΝΔ στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. «Ένας συνταξιούχος με σύνταξη 750 ευρώ, ο οποίος σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρους, από 1/1/2020 θα πληρώσει 442 ευρώ φόρο ετησίως. Ελπίζω όταν ο κ. Τσίπρας τελειώσει επιτέλους τις διακοπές του με τον κ. Πολάκη να δεήσει να απαντήσει στην πρόσκληση μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΕΗ στο Χαλάνδρι αλλά και το εμπορικό κέντρο Χαλανδρίου προκειμένου να ακούσει τα προβλήματα των καταστηματαρχών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με συνέντευξη που έδωσε στην βελγική εφημερίδα Le Soir. «Λαϊκισμός είναι να έρχεται κάποιος στην εξουσία και να επιτίθεται στη Δικαιοσύνη ή να επιχειρεί να ελέγξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Λαϊκισμός είναι κάποιος να λέει ψέματα, όπως ο κ. Τσίπαρς όταν με κατηγορεί ότι είμαι ακροδεξιός πολιτικός ενώ προέρχομαι από το κέντρο. Και όλα αυτά όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πέρασε μια τετραετία σε κυβερνητική συνεργασία με την ελληνική ακροδεξιά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από το Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυβέρνησης από τα πραγματικά προβλήματα. «Θέλει να προκαλέσει. Θέλει να αποπροσανατολίσει και όλοι ξέρουμε πόσο αυτή τη στιγμή υποφέρει ο ελληνικός λαός» είπε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταμάτης Μαλέλης.
«Το Ποτάμι εμφανίζει μία πρόταση. Αν αυτό ο κόσμος το αρνηθεί στις ευρωεκλογές προφανώς θα είναι μία απόρριψη που πρέπει να μας βάλει σε μια συζήτηση πολύ θεμελιακή. Γι’ αυτό το λόγο λέω είναι η μάχη των μαχών για εμάς», τόνισε στο ραδιόφωνο Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Η ψήφος εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πρόταση δυσπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Μάχη και για το ντιμπέιτ
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε και επίσημα την πρόταση του για προεκλογικό debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το θέμα αυτό πιέζει τη ΝΔ. Το είχαν θέσει στην ατζέντα και στο παρελθόν αλλά το επανέφερε και πάλι ο πρωθυπουργός. Σήμερα θεσμικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου έστειλε μία επιστολή στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.
Η κυβέρνηση αιτιολογεί την πρόταση της με το σκεπτικό ότι εδώ και 4,5 χρόνια δεν έχουν γίνει εκλογές, είναι ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε εκτός μνημονίων και πρέπει να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση προκειμένου να ενημερωθούν σφαιρικά οι πολίτες. Γι’ αυτό κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόσκληση.
Η ΝΔ δεν άργησε να απορρίψει την πρόταση. Θεωρεί ότι υπάρχει ένας αντιπερισπασμός γι’ αυτό η Κουμουνδούρου επέλεξε τη σημερινή ημέρα για να επαναφέρει αυτό το ζήτημα, διότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου αλλά και την στήριξη Τσίπρα στον κ. Πολάκη. Στην απάντηση της η ΝΔ είναι ξεκάθαρη ότι το ντιμπέιτ θα γίνει στη Βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.


Πηγή