Εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή για το νέο πακέτο μέτρων Τσίπρα και τις 120 δόσεις

Εκρηκτική ατμόσφαιρα με σφοδρές αντεγκλήσεις και συνεχείς διακοπές των ομιλητών, διανθισμένες με ανταλλαγή ειρωνικών σχολίων, επικρατεί και στη Βουλή με φόντο το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός και το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις βρίσκονται από το πρωί στο επίκεντρο της σφοδρής αντιπαράθεσης συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης, η οποία απέναντι στην κυβερνητική ρητορική περί άρσης των αδικιών που δημιούργησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντιπαραβάλλουν κατηγορίες περί νέας προσπάθειας εξαπάτησης των πολιτών μέσω της επιστροφής 1 από τα 10 που πλήρωσαν με την πολιτική της φοροεπιδρομής.
Για νομοσχέδιο και πακέτο εξαγγελιών που «καταρρίπτουν κατηγορηματικά την καταστροφολογία και την παραπληροφόρηση» και ανακουφίζουν τους πολίτες από όσα με «σκοπιμότητα υπέρ των λίγων» έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο των 120 δόσεων και κινούμενος σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με τη φόρα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.
«Αλλά είχατε τον μόνιμο κόφτη κι ενώ ο πρωθυπουργός εφαρμόζει το μόνιμο δότη μιλάτε για μνημόνιο», σημείωσε ο ίδιος, ενώ πυροδότησε έντονες αντιδράσεις όταν με εριστικό ύφος σχολίασε: «δεν πιστεύω να στεναχωρηθήκατε για τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός;».
Με ανάλογο ειρωνικό ύφος ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, συνέστησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψυχραιμία, προειδοποιώντας τους πως «ούτε τα ψέματα, ούτε οι θεατρινισμοί μπορούν να σας σώσουν από τη συντριβή που έρχεται σε λίγες μέρες», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για νέο εμπαιγμό των πολιτών και εξαγγελίες προς άγραν ψήφων μπροστά στον δημοσκοπικό πανικό του Αλέξη Τσίπρα.
«Εξαφανίσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση. Κι όλα τα μέτρα που εξαγγείλατε σε αυτό το νομοσχέδιο και αυτά που είπε χθες ο πρωθυπουργός προσπαθούν αλλά δεν καταφέρνουν να επιστρέψουν στο 2014. Λέτε για 13η σύνταξη το επίδομα ευρωεκλογών. Είναι ντροπή να το βαφτίζετε δώρο συντάξεων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συνεπείς πολίτες και καταλόγισε στην κυβέρνηση μένος κατά της επιχειρηματικότητας για τις περιορισμένες δόσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
Τέκνο της ανάγκης που προέκυψε από την κυβερνητική φοροαφαίμαξη των πολιτών, χαρακτήρισε τη ρύθμιση των 120 δόσεων ο Γιάννης Κουτσούκος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό για τη χρήση μέρους του δημοσιονομικού μαξιλαριού προκειμένου να διανείμει μέρος της 13ης σύνταξης.
«Δηλαδή τσάμπα μάγκας με τα λεφτά των πολιτών ο πρωθυπουργός, που τους τα πήρε και τα ενεχυριάζει στους δανειστές. Θα φύγει κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας, αλλά θα μείνει στην ιστορία ως πρωθυπουργός των ενέχυρων. Δώρο ευρωεκλογών θα έλεγα εγώ τη 13η σύνταξη. Βάλτε το και στην κάλπη μήπως σας βοηθήσει, αλλά δεν νομίζω», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.
Στην αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί νέας Ελλάδας, προχώρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας για «Ελλάδα της φοροληστείας του λαού», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι βαφτίζει φιλολαϊκή της πολιτική επιστροφής ψίχουλων μπροστά «στην κλοπή του» και προσομοιάζοντας την κυβερνητική πολιτική με το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα. «Μοιράζετε απάτες περί θετικών μέτρων», σχολίασε ο ίδιος.
Στην οικονομική πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, επέρριψε την ευθύνη για την ανάγκη ρύθμισης 120 δόσεων, ο Γιάννης Σαχινίδης από τη Χρυσή Αυγή, ενώ χαρακτήρισε το πακέτο Τσίπρα «απέλπιδα προσπάθεια» αλλαγής της κατάρρευσης των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλω να δούμε αν η υπερβολική σοκολάτα χαλάει τα δόντια απ’ ότι ευφραίνει καρδίαν», σχολίασε δηκτικά, η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, στην επίσημη πρώτη της μετά την ορκωμοσία της και αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, καταλόγισε στην κυβέρνηση «άτεγκτη ιδεοληπτική στάση προς τις επιχειρήσεις» λόγω του μέγιστου αριθμού δόσεων στις 18.
Την απουσία μέτρων επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων και ασφαλισμένων, καυτηρίασε ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων. «Να προσέξουμε τι μήνυμα στέλνουμε σε αυτούς που είναι εντάξει και σε αυτούς που σκοπίμως δεν είναι εντάξει.
Πλέον η συζήτηση του νομοσχεδίου περνάει στη φάση της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, που θα κρίνουν το περιεχόμενο των ρυθμίσεων.
Πάντως είναι εμφανές πως το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στις αρμόδιες επιτροπές, είναι απλώς μία μικρή πρόγευση για το κλίμα πόλωσης που αναμένεται να επικρατήσει το απόγευμα στην Ολομέλεια με την έναρξη της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συζήτηση στην Ολομέλεια είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει τελικά στις 7 αντί για τις 6 το απόγευμα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί με μία σχετική άνεση χρόνου η συνεδρίαση των Επιτροπών με τους φορείς για τις 120 δόσεις.


Πηγή