Τις «Σπάνιες γαίες» επιστρατεύει η Κίνα ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

twitter

Το γάντι φαίνεται να έχει σηκώσει τις τελευταίες ώρες η Κίνα, η οποία μέσω της εφημερίδας του κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους.
«Μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ιδιαίτερα αιχμηρό 'υφος
το δημοσίευμα.
Παράλληλα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως «αν και η εσωτερική ζήτηση αποτελεί προτεραιότητα, η Κίνα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση για σπάνιες γαίες, εφόσον αυτές χρησιμοποιούνται για θεμιτούς σκοπούς.
Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τις εισαγόμενες σπάνιες γαίες εναντίον της Κίνας, ο κινεζικός λαός θα αντιταχθεί».
Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε ένα εργοστάσιο σπάνιων γαιών την περασμένη εβδομάδα τροφοδότησε εικασίες πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την κυρίαρχη θέση της ως εξαγωγού σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν μοχλό πίεσης στον εμπορικό πόλεμο.
Τι είναι οι σπάνιες γαίες
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που έχουν ευρύτατες εφαρμογές σ' ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων, από ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, που προορίζονται για τον απλό καταναλωτή, μέχρι στρατιωτικό εξοπλισμό.
Το ενδεχόμενο η αξία τους να αυξηθεί στο περιθώριο του εμπορικού πολέμου προκάλεσε κάθετες αυξήσεις στις τιμές των μετοχών των παραγωγών τους, περιλαμβανομένης της εταιρείας την οποία επισκέφθηκε ο Σι.
Κι ενώ η Κίνα δεν έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ρητά ότι θα περιορίσει τις πωλήσεις σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ, κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αυτό θα συμβεί. Παρατηρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έκανε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο Twitter ο διευθυντής της εφημερίδας Global Times.
Στο προαναφερθέν άρθρο με τίτλο «Ηνωμένες Πολιτείες, μην υποτιμάτε την ικανότητα της Κίνας να αντεπιτεθεί», η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Λαϊκή Ημερησία» επισημαίνει μάλιστα την «άβολη» εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις σπάνιες γαίες που έρχονται από την Κίνα.
«Θα γίνουν άραγε οι σπάνιες γαίες ένα όπλο απάντησης για την Κίνα, ώστε να απαντήσει στην πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για απολύτως κανέναν λόγο; Η απάντηση δεν είναι μυστικό», αναφέρει.
«Αναμφίβολα η πλευρά των ΗΠΑ θέλει να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται με τις σπάνιες γαίες που εξάγει η Κίνα για να αντισταθμίσει και να καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας. Ο κινεζικός λαός δεν θα το δεχθεί ποτέ!», προσθέτει η εφημερίδα.
Η βιομηχανική αλυσίδα ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ολοκληρωμένη σε μεγάλο βαθμό και πολύ συμπληρωματική και σ' έναν εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, υπογραμμίζει.
«Συμβουλεύουμε την αμερικανική πλευρά να μην υποτιμά την ικανότητα της κινεζικής πλευράς να διαφυλάξει τα αναπτυξιακά δικαιώματα και συμφέροντά της. Μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε!», καταλήγει το δημοσίευμα.
Μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε
Θέμα συζήτησης έχει προκαλέσει εκτός των άλλων η επιλογή της έκφρασης «μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε» από τον συντάκτη του κειμένου καθώς η εν λόγω φράση έχει χρησιμοποιηθεί εν γένει στο παρελθόν από τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης για να προειδοποιήσουν αντιπάλους σε μείζονες τομείς διαφωνίας.
Ενδεικτικά παραδείγματα η περίπτωση της μεθοριακής διένεξης με την Ινδία το 2017 καθώς και το 1978, πριν η Κίνα εισβάλει στο Βιετνάμ.
Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις σπάνιων γαιών στο παρελθόν για να ασκήσει πίεση σε διπλωματικές διενέξεις.
Το 2010, το Πεκίνο μείωσε τις ποσοστώσεις στις εξαγωγές σπάνιων γαιών αφού ένα κινεζικό αλιευτικό συγκρούσθηκε με δύο σκάφη της ιαπωνικής Ακτοφυλακής κοντά σε ακατοίκητα νησιά στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, τα οποία διεκδικούν αμφότερες οι χώρες.
Το 2012, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτυρήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις μειώσεις. Δύο χρόνια αργότερα, η Κίνα δέχθηκε επίπληξη από τον ΠΟΕ επειδή επικαλέσθηκε περιβαλλοντικούς λόγους για να δικαιολογήσει τις ποσοστώσεις. Τελικά κατήργησε το σύστημα των ποσοστώσεων στις εξαγωγές αφού έχασε την υπόθεση.
Κινέζοι εμπορικοί εμπειρογνώμονες λένε πως, αν το Πεκίνο προχωρήσει σε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την εθνική ασφάλεια.
Με πληροφορίες: Reuters/AFP/XINUA/AΠΕ


Πηγή