Το ΔΝΤ «κόβει» την παγκόσμια ανάπτυξη στο ναδίρ της εποχής μετά την κρίση

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (AP Photo/Markus Schreiber)

Νέο καμπανάκι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας πως το 2019 θα είναι χρονιά σαφούς επιβράδυνσης της αναπτυξιακής δυναμικής που εμφανίστηκε την προηγούμενη διετία.
Στην εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook – η οποία δημοσιεύτηκε υπό την σκιά της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν στην ΕΕ δασμούς σε εξαγωγές αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ο οργανισμός εκτιμά πως φέτος η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα τονωθεί κατά 0,3 μονάδες λιγότερο σε σχέση με πέρυσι, πέφτοντας στο 3,3%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος της παγκόσμιας κρίσης και συνιστά αναθεώρηση προς το χειρότερο κατά 0,2 μονάδες, δεδομένου ότι μόλις τον Ιανουάριο το Ταμείο προέβλεπε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3,5% το τρέχον έτος. Περίπου τα επτά δέκατα της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να χάσουν μέρος του ρυθμού ανάπτυξής τους.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι βρισκόμαστε σε «ευαίσθητο» σταυροδρόμι σε παγκόσμια κλίμακα και προειδοποιεί πως συντρέχουν πολλά ρίσκα που μπορεί να διαψεύσουν τις προβλέψεις του για μικρή ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2020. Καλεί τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τα «ακριβά λάθη» στις πολιτικές τους.
Μία από τις κύριες αιτίες για την επιβράδυνση είναι η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Παρά την αισιοδοξία πως οι δύο πλευρές θα βρουν την χρυσή τομή το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι κίνδυνοι επιδείνωσης της παγκόσμιας εικόνας παραμένουν σημαντικοί, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη ο κίνδυνος άτακτου Brexit και η σταδιακή αποδυνάμωση της «ένεσης» που έδωσαν στην αμερικανική οικονομία οι φοροελαφρύνσεις Τραμπ.
Δύο ακόμα εστίες προβλημάτων είναι η Αργεντινή και η Τουρκία. Το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως η προβλεπόμενη μικρή ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτές οι δύο χώρες και γενικότερα από την ανάκαμψη των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Ειδικά για την γειτονική χώρα το ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση της τάξης του 2,5% το 2019, που θα μετατραπεί σε ανάπτυξη 2,5% το 2020.
Στην ευρωζώνη η ήδη υποτονική ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με το 2018, και θα διαμορφωθεί στο 1,3%. Προβλέπεται να ανακάμψει ελαφρά το προσεχές έτος, χωρίς όμως να φτάσει τα περσινά επίπεδα. Το Ταμείο έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τους υπολογισμούς του σχετικά με την νομισματική ένωση τόσο για το 2019 όσο και το 2020.
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι αναλυτές του ΔΝΤ επαναλαμβάνουν τις προβλέψεις που είχαν διατυπώσει στην πρώτη μετα-Μνημονιακή έκθεσή τους, τον Μάρτιο.
Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί κατά 2,4% φέτος και κατά 2,2% τον επόμενο χρόνο. Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην χώρα μας τυχόν βαθύτερη επιβράδυνση της ευρω-οικονομίας.


Πηγή