ΝΔ: Επενδύσεις σε ακίνητα με Κυπριακό… άρωμα

Με γεμάτο σημειωματάριο επέστρεψε από την Κύπρο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας την ευκαιρία να ακούσει και να ενημερωθεί για το λεγόμενο “κυπριακό οικονομικό θαύμα” που οδήγησε το νησί σε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4% και ραγδαία, σε χρόνο dt, μείωση της ανεργίας, επέλεξε να αναφερθεί πλειστάκις στα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και κυρίως επενδύσεων. Κυριότερο απόφθεγμα; Ότιχωρίς επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων (σχέδια golden visas, μακράς διαμονής) η ανάπτυξη θα ασθμαίνει και θα είναι αναιμική, χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και την ανεργία.
Golden visas με νέα ακίνητα
Κατά την παρουσία του “επόμενου πρωθυπουργού της Ελλάδας” – όπως δις τον χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του αδελφού του Κυπριακού Κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου – επιχειρήσαμε να αλιεύσουμε περισσότερες πληροφορίες για το πως ο ίδιος βλέπει την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Συγκρινόμενη πάντα με το τι πέτυχε η Κύπρος το ίδιο ακριβώς διάστημα. Και είναι σαφές από τα όσα ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι σε πολλά σημεία οικονομικής πολιτικής θα ακολουθήσει την Κυπριακή…πεπατημένη, με ναυαρχίδα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όχι για παραχώρηση υπηκοοτήτων αλλά για τις λεγόμενες χρυσές βίζες.
Έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα για την προστιθέμενη αξία οριζοντίως στην οικονομία, των σχεδίων που ωθούν τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος με τη σειρά του δημιουργεί θέσεις εργασίας, ο κύριος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να εμβολιάσει το πρόγραμμα του με τέτοιες πολιτικές που ναι μεν θα ωφελούν τους δυνητικούς επενδυτές τρίτων χωρών, αλλά την ίδια ώρα θα έχει θετικό αποτέλεσμα και για την ίδια τη χώρα.
Και αυτό θα γίνει δια της προώθησης των νέων οικοδομών που μέσω φορολογικών κινήτρων θα γεμίζουν από τη μία τα κρατικά ταμεία (βλ. ΦΠΑ), ενώ θα προσφέρουν δουλειά σε χιλιάδες άνεργους του κατασκευαστικού τομέα, που στις πλείστες των περιπτώσεων επέλεξαν την “ξενιτιά” της Κύπου για τα προς το ζην…
Συνολικό σχέδιο
Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα των ακινήτων είναι σχεδόν έτοιμες και κυρίως αφορούν στο σύνολο του τομέα και όχι αποσπασματικά. Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε η Διεύθυνση Τύπου του Γραφείου του Προέδρου του κόμματος, το “γαλάζιο σχέδιο” για τον τομέα, έχει ως εξής:
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
– Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων και να μειωθουν οι ανεργοι.
– Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
– Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
– Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
– Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση νεοδμητης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom)
Βλέπουν το πρόβλημα κατάματα
Στρατηγικός στόχος της Ν.Δ, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, είναι να τονώσει τις επενδύσεις και το διαθέσιμο εισόδημα. Ακόμη και μερική να είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της απασχόλησης και των εισοδημάτων σε πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και τη διαμεσολάβηση, πρόσθεσαν.
“Με τις προτάσεις μας για μείωση φόρων και παροχή κινήτρων, εξυπηρετείται ο στρατηγικός στόχος της ανάκαμψης των επενδύσεων μέσα από την κατασκευή νέων ή και την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών.” σχολίασε σχετικά η εκπρόσωπος τύπου.


Πηγή