Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξετε

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία θα διαδεχθεί περίπου 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Ιουνίου. Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου. Η δεύτερη ως τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου.
Για πρώτη φορά η εφορία δίνει τη δυνατότητα ξεχωριστής εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης για τους συζύγους. Αυτό σημαίνει ότι εάν, λόγου χάρη, ο ένας σύζυγος έχει επιστροφή φόρου και ο άλλος έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό (δηλαδή, πρέπει να πληρώσει), δε θα γίνεται συμψηφισμός μεταξύ τους.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν φέτος την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 049 -050 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2019.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν με τους κωδικούς 049 και 050 του πίνακα 8 οι φορολογούμενοι.
Από τη δήλωση των ποσών αυτών θα εξαρτηθεί αν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα δικαιούνται μείωσης φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.
Πέρυσι ήταν ουκ ολίγοι οι φορολογούμενοι την «πάτησαν» πληρώνοντας «τσουχτερά» πρόστιμα. Η επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων αποκαλύπτει ότι οι μισθωτοί πλήρωσαν περισσότερο φόρο εισοδήματος κατά 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο φόρο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη και οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ επειδή δεν κάλυψαν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις.
Οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν το αφορολόγητο θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει το 2018 πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος ανάλογα με το εισόδημά τους, ως εξής:

  1. 10% του ετήσιου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
  2. 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
  3. 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.Αν το ποσό των ηλεκτρονικών αγορών είναι χαμηλότερο, στη διαφορά επιβάλλεται φόρος ύψους 22%. Δηλαδή αν λείπουν 500 ευρώ από τις ελάχιστες δαπάνες, τότε ο πρόσθετος φόρος είναι 110 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για τη συμπλήρωση και υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης:
1. Οι δηλώσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έως τις 30-6-2015
2. Ολες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου.
3. Η ΔΗΛΕ.Δ θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα (τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου) και θα τα κοινοποιήσει σ’ αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν, μέσω του ΤΑXISnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν.
4. Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες ΔΟΥ.
5. Κατά την υποβολή των δηλώσεων, στις περιπτώσεις που δηλώνονται εισοδήματα και παρακρατηθέντα ποσά φόρων για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΓΓΔΕ, ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται στη ΔΗΛΕΔ από κλιμάκιο εφοριακών και το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο ηλεκτρονικά.
6. Ο φόρος εισοδήματος πρέπει να εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η-7-2015, η δεύτερη μέχρι την 30ή-9-2015 και η τρίτη μέχρι την 30ή-11-2015, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής είναι η 30ή-6-2015.
7. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων θα λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας στην οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί.
8. Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα στη ΔΟΥ ή οδηγείται στη ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ για έλεγχο δικαιολογητικών, για την καταβολή του φόρου ισχύουν τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση.
9. Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για το φορολογούμενο και τη σύζυγό του.
10. Δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για το φορολογούμενο και τη σύζυγό του.
11. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, ακινήτων, μετοχών από εταιρίες μη εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά (εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής), μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρίες, κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων, εταιρικών ομολόγων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος.
12. Στη φετινή φορολογική δήλωση, που θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στο λογαριασμό του κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet, θα έχουν προσυμπληρωθεί από τη ΔΗΛΕΔ όλα τα ποσά των εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων για τα οποία θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά οι σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών-συντάξεων, από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται (μέσω πίνακα) για τα ποσά των εισοδημάτων και των φόρων ανά εργοδότη – ασφαλιστικό φορέα.
13. Οταν συμπληρώνονται κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΔΗΛΕΔ, οι φορολογούμενοι δύναται να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ ή στη ΔΗΛΕΔ για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσής τους.
14. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά.
15. Από 1-1-2014 καταργήθηκε η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με βάση το αντικειμενικό σύστημα και το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα-έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων του ΚΦΑΣ ή όχι. Οι πωλήσεις αγροτικών προϊόντων αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
16. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3.


Πηγή