Τι προβλέπει η τροπολογία για την πρώτη κατοικία

Shutterstock.com

Στην διατήρηση των επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο της προστασίας για την πρώτη κατοικία φαίνεται πως προβαίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το κείμενο της τροπολογίας που αναμένεται να κατατεθεί απόψε ή αύριο στην Βουλή.
Τα πλαφόν
Η τροπολογία προβλέπει πως δανειολήπτες που έχουν επιχειρηματικά δάνεια μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη εφόσον το χρέος τους δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ.
Για κάθε άλλη περίπτωση το όριο διαμορφώνεται στα 250.000 ευρώ.
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν το κείμενο είναι προϊόν συμφωνίας με τους θεσμούς ή αν πρόκειται για μονομερή ενέργεια της Αθήνας.
Στην ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, δανειολήπτες των οποίων οι συνολικές οφειλές – περιλαμβανομένων των τόκων – δεν υπερβαίνουν τα 130.000 ευρώ. Εάν το δάνειο αποπληρώνεται σε ξένο νόμισμα, τότε το χρέος υπολογίζεται με βάση την ισοτιμία που ισχύει τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
Άλλα κριτήρια
Στα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνεται επίσης το οικογενειακό εισόδημα, που για τους άγαμους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για ζευγάρια και κατά 5.000 για κάθε τέκνο, με όριο τα τρία παιδιά.
Παράλληλα αναθεωρήθηκε το ύψος των καταθέσεων που θα δικαιούνται να έχει ο δικαιούχος ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση, που επίσης φέρεται να αποτελούσε «αγκάθι» στις επαφές με τους θεσμούς.
Το νέο όριο για αποταμιεύσεις και πολύτιμα μέταλλα ανέρχεται στα 15.000 ευρώ για όλα τα μέλη του νοικοκυριού, ενώ η αρχική πρόταση της Αθήνας επέτρεπε καταθέσεις έως και 65.000 ευρώ.
Συνεισφορά του Δημοσίου
Η τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει συνεισφορά του Δημοσίου στις μηνιαίες δόσεις ορισμένων δανειοληπτών, η οποία ούτε θα κατάσχεται ούτε θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές.
Η συνεισφορά του Δημοσίου μπορεί να διαρκέσει όσο διαρκέσει η ρύθμιση, όμως οι προϋποθέσεις και το ποσό της συνεισφοράς του Δημοσίου θα επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως κάθε έτος.
Εάν ο δικαιούχους καθυστερήσεις στην καταβολή των υποχρεώσεών του η συνεισφορά του Δημοσίου θα διακόπτεται.
Οι ημερομηνίες
Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία, εφόσον κατατεθεί ως έχει, θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Απριλίου.
Η έγκριση του ναίου πλαισίου από τους θεσμούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί από το Eurogroup η εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου.


Πηγή