Μελέτη για την αποτελεσματικότητα της φορολοταρίας ζήτησε ο Πιτσιλής

Μελέτη ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της φορολοταρίας, η οποία είχε σχεδιαστεί ως θετικό κίνητρο κατά της φοροδιαφυγής, έχει διατάξει ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, όπως δήλωσε ο ίδιος στο πλαίσιο του οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Πιτσιλής δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο ζητήθηκε η μελέτη και εάν υπάρχει ενδεχόμενο κατάργησης ή αναμόρφωσης της φορολοταρίας. Η έκθεση αναμένεται να παραδοθεί τους επόμενους μήνες, είπε.
Έως τώρα έχουν γίνει 25 κληρώσεις, που καλύπτουν όλους τους μήνες της διετίας 2017-18 και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Σε κάθε κλήρωση χίλιοι φορολογούμενοι που έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κερδίζουν 1.000 ευρώ έκαστος.
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θεωρούνται αντίδοτο για την παραοικονομία, καθώς η πληρωμή δηλώνεται και καταγράφεται αναπόφευκτα. Προκειμένου να ενθαρρυνθεί αυτή η πρακτική ο αριθμός των λαχνών που αντιστοιχούν σε κάθε φορολογούμενο αυξάνεται κλιμακωτά όσο αυξάνονται και οι μετρήσιμες αγοραπωλησίες.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας σημείωσε πως ο θεσμός της φορολοταρίας θα ήταν πιο αποτελεσματικός εάν ήταν πιο στοχευμένος, δηλαδή εάν αφορούσε ένα μικρότερο εύρος συναλλαγών με έμφαση σε υπηρεσίες ή αγορές όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μαύρης πληρωμής.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι άστοχο να προσμετράται το σουπερμάρκετ, όπου υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα φοροδιαφυγής, καθώς έτσι οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να διευρύνουν την χρήση καρτών και άλλων μέσων σε συναλλαγές όπου η παρανομία είναι συνηθέστερη.


Πηγή