Κόντρα Σπίρτζη – Χατζηδάκη για την Εγνατία οδό στη Βουλή

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, αποτέλεσε η καθυστέρηση υλοποίησης του προαπαιτούμενου παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και το νέο «πάγωμα» καταβολής της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου.
Ο κ. Σπίρτζης άναψε φωτιές, όταν επιχειρώντας να αποποιηθεί των ευθυνών της κυβέρνησης, έστρεψε τα βέλη του εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ και συμβούλων του, κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ ότι έχει προνομιακές σχέσεις μαζί τους και υπαινισσόμενος ότι αυτοί μπλοκάρουν τη διαδικασία με το «ανεδαφικό» όπως το χαρακτήρισε μοντέλο αποκρατικοποίησης που έχει συντάξει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς όπως είπε τα έσοδα του αυτοκινητοδρόμου δεν επαρκούν για επενδύσεις.
« Αν δει κανείς τους συμβούλους που έχει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο τεχνικός σύμβουλος ήταν διευθύνων σύμβουλος επί ΝΔ σε δύο τουλάχιστον οργανισμούς. Νομικός σύμβουλος είναι το γραφείο Φορτσάκη», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών, αφήνοντας και υπαινιγμούς περί ταύτισης της ΝΔ με το τραπεζικό σύστημα και προκαλώντας την οργή του Κωστή Χατζηδάκη.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, χαρακτήρισε «σουρεαλιστική, καινοφανή και αστεία» την άποψη του Υπουργού, τονίζοντας ότι οι όποιες επαφές της ΝΔ με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ γίνονται δημόσια και θεσμικά, ενώ σχολίασε με νόημα: «πρέπει να αποφασίσετε. Είστε υπουργός ή διακινητής πολιτικής σαπουνόπερας;».
«Είστε τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση και τώρα θυμηθήκατε να πείτε όλα αυτά. Όλα αυτά είναι ένας πολιτικός σουρεαλισμός. Κατηγορείτε το ΤΑΙΠΕΔ. Εσείς κ. Σπίρτζη είστε τροχονόμος; Δεν είστε υπουργός; Στη σουρεαλιστική προσέγγιση ταύτισης της ΝΔ με το ΤΑΙΠΕΔ και τους συμβούλους του θέλω να σας πω ότι ο κ. Νέλλας και επί ΠΑΣΟΚ είχε θέση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ το 2009 και τότε στο ΠΑΣΟΚ ήσασταν κι εσείς. Ταυτίζεστε κι εσείς με το τραπεζικό σύστημα;», αντέστρεψε τα πυρά ο κ. Χατζηδάκης.
Ο Χρήστος Σπίρτζης πάντως επέμεινε, δηλώνοντας την κάθετη διαφωνία του με το μοντέλο παραχώρησης που εκπονήθηκε επί ΝΔ, σημειώνοντας ότι κατά τον ίδιο το μοντέλο αυτό τεχνοκρατικά δεν βγαίνει. Ο ίδιος, δε, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε ότι το επίμαχο προαπαιτούμενο δεν είναι σημαντικό για την εκταμίευση της δόσης τους ενός δις.


Πηγή