Χώρες της Ε.Ε. αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Δείτε ακόμα

  • Ο Γκουαϊδό προσωρινός πρόεδρος Βενεζουέλας για Παρίσι και Μαδρίτη 04/02 11:08
  • Άνοιγμα του Χουάν Γκουαϊδό στην Κίνα 04/02 08:56

Η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο έληξε χθες το βράδυ, οπότε σήμερα Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία, Αυστρία και Δανία αναγνώρισαν επισήμως στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό το νόμιμο δικαίωμα να διοργανώσει νέες ελεύθερες προεδρικές εκλογές.

Τη στάση του Παρισιού ανακοίνωσε επισήμως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν από το France Inter, έπειτα από απανωτές προειδοποιήσεις στον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος κατά τα άλλα διεμήνυσε ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα. Ακολούθησε σχετική ανακοίνωση και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter.

Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησαν αμέσως μετά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον Γκουαϊδό ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έπειτα από παρόμοια ανακοίνωση που έγινε από την Ισπανία.

«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», έγραψε επίσης στο Twitter ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Αρκετές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Αυστρία, είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι εάν δεν προκηρύξει προεδρικές εκλογές θα αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης – και αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας – Χουάν Γκουαϊδό.

«Θα συμβουλευτούμε σήμερα τους Ευρωπαίους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λεντριάν.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και πλήθος χωρών της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον Γκουαϊδό.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ωστόσο δεν κάμπτεται από τη στάση των χωρών που στηρίζουν τον πολιτικό του αντίπαλο, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο διόλου δεν τον φοβίζει.

Ο Μαδούρο στηρίζεται εν πολλοίς στους «παραδοσιακούς» συμμάχους του, τη Ρωσία και την Τουρκία. Δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στις πλάτες του Πεκίνου, καθώς η Κίνα υπολογίζει μεν στη συνεργασία της με τη Βενεζουέλα, όχι όμως απαραίτητα με τον Μαδούρο.

Εκμεταλλευόμενος αυτήν την έμμεση αλλαγή στάσης εκ μέρους του Πεκίνου τις τελευταίες ημέρες, ο Χουάν Γκουαϊδό τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Κίνας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της Βενεζουέλας εγκαταλείποντας ωστόσο τον Μαδούρο.

naftemporiki.gr


Πηγή