Τουρκία και Βενεζουέλα στην ατζέντα Τσίπρα και αμερικανών γερουσιαστών

Πηγή: Πρωθυπουργός / Twitter

Ο ρόλος της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και η αντιμετώπιση της κρίσης στην Βενεζουέλα τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που πρωθυπουργού με ομάδα γερουσιαστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Η Αθήνα επιχειρεί σταθερά να αναδειχτεί σε δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας παράλληλα τις αναθεωρητικές διαθέσεις της Άγκυρας. Στο μέτωπο της Βενεζουέλας η Ουάσιγκτον ηγείται της ομάδας περίπου 50 κρατών που έχουν αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, κάτι που η χώρα μας δεν έχει πράξει.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, σε συνέχεια του διμερούς στρατηγικού διαλόγου που εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο.
Επί τάπητος τέθηκαν επίσης η κατάσταση στα Βαλκάνια, με τους αμερικανούς αξιωματούχους να εξάρουν τις προσπάθειες της Αθήνας για την επίλυση του Μακεδονικού.
Εξετάστηκε και η ενεργειακή πολιτική, δεδομένου του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για χρήση της Ελλάδας ως σημείο εισόδου για την μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Πηγή