Προβάδισμα 6,5 μονάδων για ΝΔ, η πλειοψηφία αρνείται το «Βόρεια Μακεδονία»

ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/STR

Προβάδισμα 6,5 μονάδων απολαμβάνει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, διευρύνοντας ελαφρά την διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την νεότερη δημοσκόπηση της Alco για τον σταθμό Open.
Στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 26,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,4%.
Αμφότερα τα κόμματα έχουν χάσει ψηφοφόρους σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα όμως η πτώση για την Κουμουνδούρου είναι μεγαλύτερη με συνέπεια το προβάδισμα της ΝΔ να αυξηθεί κατά 0,3 μονάδες.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,8% ενώ το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο 4,6%.
Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για είσοδο στην δημοσκοπική Βουλή, αν και η Λαϊκή Ενότητα εμφανίζεται στο όριο, με 2,9%.
Σε ό,τι αφορά την συμφωνία των Πρεσπών, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να αποκαλούν την γειτονική χώρα «Σκόπια», ενώ το 27% θα επιλέξει το καινούργιο συνταγματικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Οι πολίτες εκτιμούν επίσης πως οι Πρέσπες θα διαδραματίσουν σαφώς σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή των πολιτών στις επόμενες εκλογές σε σχέση με οικονομικά μέτρα, όπως η αύξηση του βασικού μισθού.
Το 67% δήλωσε πως η συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία θα επηρεάσει «πολύ» την ψήφο, ενώ το 39% απέδωσε την ίδια βαρύτητα στο οικονομικό μέτωπο.


Πηγή