Ο κρατικός δανεισμός θα σπάσει ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας τα 11 τρισ. δολάρια

Shutterstock.com

Στα 11,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί ιστορικό υψηλό, θα ανέλθει φέτος ο κρατικός δανεισμός των ανεπτυγμένων οικονομιών, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Σε βάθος χρόνου η συνεχιζόμενη αύξηση του δανεισμού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, δεδομένου ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες – περιλαμβανομένης της ΕΚΤ – ομαλοποιούν την νομισματική πολιτική και προσανατολίζονται σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως οι δανειακές ανάγκες των 36 μελών του «αυξήθηκαν δραστικά» κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με συνέπεια η ονομαστική αξία του οφειλόμενου χρέους να διπλασιαστεί ανάμεσα στο 2007 και το 2018.
Την ίδια δεκαετία η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ για τα μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκε από 49,5% στο 72,6%.
Δεν δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία για την Ελλάδα.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες αυξήθηκαν στα περισσότερα μέλη του ΟΟΣΑ, όμως κύριος «υπαίτιος» για την φετινή αύξηση του δανεισμού θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Οι μετρήσεις του ΟΟΣΑ περιλαμβάνουν εκδόσεις καινούργιων ομολόγων αλλά και δημοπρασίες που γίνονται για να αντικατασταθεί παλιό χρέος, όπως οι τακτικές εκδόσεις εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ουσιαστικά συμπληρώνουν εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την διόγκωση του χρέους τα τελευταία χρόνια.
Το Ταμείο υπολογίζει ότι το 2017 το συνολικό παγκόσμιο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, ανήλθε στα 184 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί καινούργιο ιστορικό υψηλό.


Πηγή