Ο Αλμούνια αξιολογητής του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα

ΑP

Σε έναν «γνώριμο» της Ελλάδας από παλιά, τον πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ότι θα ανατεθεί ο ρόλος του ανεξάρτητου αξιολογητή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Ο Ισπανός πολιτικός ήταν αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων από το 2004 έως το 2010 και υπό αυτή την ιδιότητά του παρακολούθησε όλη τη διαδικασία δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, η οποία οδήγησε στο μνημόνιο.
Επικρίθηκε γιατί δεν προειδοποίησε εγκαίρως για τους κινδύνους, παρότι και αρμόδιος ήταν και είχε παρακολουθήσει από κοντά την οικονομία της χώρας. Ο ίδιος είχε επιβλέψει, νωρίτερα, την ένταξη της χώρας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής απογραφής της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και την έξοδό της από αυτήν.
Το 2009, όταν ήταν πλέον σαφές ότι το έλλειμμα είχε ξεφύγει πέραν κάθε ορίου, η Κομισιόν έστειλε σημείωμα στο Eurogroup της 2ας Ιουλίου 2009 προειδοποιώντας πως το έλλειμμα κινδύνευε, αν συνεχίζονταν οι τάσεις του πρώτου εξαμήνου, να ξεπεράσει το 10%, αλλά αυτό τότε δεν δημοσιοποιήθηκε. Τελικά, το έλλειμμα ξεπέρασε το 15%.
Ο κ. Αλμούνια παρέμεινε στην Κομισιόν έως το 2014 ως επίτροπος Ανταγωνισμού και αντιπρόεδρός της, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS).
Ο ESM ανακοίνωσε χθες ότι του ανατέθηκε να διενεργήσει μια ενδελεχή και ανεξάρτητη αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας και της διαδικασίας προσαρμογής της Ελλάδας.
Η αξιολόγηση θα γίνει με την υποστήριξη ομάδας του ESM και συμβουλές από εξωτερικούς συνεργάτες με εμπειρία αξιολόγησης σε άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Ο κ. Αλμούνια θα προετοιμάσει και θα παρουσιάσει την έκθεσή του στο διοικητικό συμβούλιο του ESM κατά την ετήσια σύνοδό του τον Ιούνιο του 2020.
Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση του είδους, μετά την αντίστοιχη του 2017 από την Γκέρτρουντ Τούμπελ Γκούγκερελ, η οποία κάλυψε και τις πέντε χώρες που έλαβαν βοήθεια: την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο, και το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2014.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ο κ. Αλμούνια αποδέχθηκε την αποστολή. «Εχει τα σωστά προσόντα και την εμπειρία για να ηγηθεί αυτής της άσκησης και να παραδώσει μια έγκυρη και ανεξάρτητη αξιολόγηση», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ είπε: «Καλωσορίζω την τοποθέτηση του Χοακίν Αλμούνια ως υψηλού επιπέδου αξιολογητή.
Η εκτεταμένη εμπειρία και οι γνώσεις του στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και στην έρευνα οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα εξασφαλίσουν την ακρίβεια, την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της διαδικασίας αξιολόγησης».
ΠΗΓΗ:KAΘΗΜΕΡΙΝΗ


Πηγή