Ξεκάθαρη διαφοροποίηση Κασσιμάτη από την γραμμή ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Δεν έχει προλάβει να ολοκληρωθεί καν η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και στη Βουλή «άρχισαν τα όργανα» με σοβαρές διαρροές για το κυβερνητικό στρατόπεδο και ηχηρή διαφοροποίηση της βουλευτή Νίνας Κασιμάτη σε πλήθος προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται κι από το ψηφοδέλτιό της, η κ. Κασιμάτη έχει πάει κόντρα στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης συνολικά σε 19 από τις 28 πρώτες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 36, αρκετές εκ των οποίων μάλιστα έχουν εμβληματικό χαρακτήρα για την κυβερνητική πλειοψηφία και για τις οποίες έχει συγκεντρώσει τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης.
Πιο αναλυτικά, η Νίνα Κασιμάτη έχει καταψηφίσει όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του πολυσυζητημένου άρθρου 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν ούτε οι 3 πρώτες ούτε και οι 6 διαδοχικές που προτείνει από τη Βουλή, καθώς και αυτές για την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας και την καθιέρωση υποχρεωτικής βουλευτικής ιδιότητας για τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, η ίδια έχει δηλώσει «ΠΑΡΩΝ» στην πρόταση του κόμματός της για την αναθεώρηση του άρθρου 3 στην κατεύθυνση της καθιέρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας, σε εκείνη για την καθιέρωση του πολιτικού όρκου στα δημόσια αξιώματα, όπως και σε αυτή για την καθιέρωση του δημοσίου ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια.
Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται αφενός στο εάν η κ. Κασιμάτη είναι η μοναδική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, αφετέρου στην αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.
Πάντως οι πληροφορίες στη Βουλή αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλες ηχηρές διαφοροποιήσεις, που θα αναδειχτούν με την ανάλυση των ψηφοδελτίων και αυτές δεν αφορούν τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα και θα στηρίξει αντιθέτως το άρθρο 16 που προτείνει η ΝΔ για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.


Πηγή