«Ακέραιο» το βαλλιστικό πρόγραμμα της Β. Κορέας πριν από τη Σύνοδο Τραμπ – Κιμ

Δείτε ακόμα

  • Στις 27-28 Φεβρουαρίου η δεύτερη Σύνοδος Τραμπ – Κιμ 06/02 06:28
  • Προπαρασκευαστική συνάντηση των διαπραγματευτών ΗΠΑ – Β. Κορέας την Τετάρτη 05/02 07:17

Οι κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της Βόρειας Κορέας είναι «αναποτελεσματικές». H Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί αεροδρόμια και άλλα κτίρια για το βαλλιστικό της πρόγραμμα, προκειμένου να αποφύγει την καταστροφή τους από ενδεχόμενα πλήγματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έκθεσης του ΟΗΕ, η οποία βλέπει το φως ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, προσπαθώντας να πείσει ότι η Βόρεια Κορέα βρίσκεται στο ορθό δρόμο της αποπυρηνικοποίησης.

Το πρόγραμμα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας «παραμένει ακέραιο», υπογραμμίζουν σε έκθεσή τους που δόθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ειδικοί για τον έλεγχο της εφαρμογής των κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα επίσης με την ίδια έκθεση, η Πιονγκιάνγκ εξακολουθεί να προμηθεύεται μέσω θαλάσσης πετρέλαιο, να εξάγει κάρβουνο και να παραβιάζει το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, γεγονός που καθιστά τις οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ «ανεπαρκείς».

Εξάλλου οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ανεπαρκείς» τις οικονομικές κυρώσεις που ομόφωνα αποφάσισε να επιβάλει στην Πιονγκγιάνγκ ο ΟΗΕ το 2017, καθώς η Βόρεια Κορέα τις παρακάμπτει για να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο.

Το ερώτημα που θέτουν συνεπώς πολιτικοί αναλυτές είναι τι ακριβώς πιστεύει ότι θα πετύχει ο Ντόναλντ Τραμπ με αυτή τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί στις 27-28 Φεβρουαρίου.

Στόχος, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, είναι να προχωρήσει «η οριστική και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, να υπάρξει «μεταστροφή των διμερών σχέσεων» και «να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη».

«Πρέπει ακόμη να γίνει πολύ δουλειά» παραδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στην Κατάσταση της Ένωσης. «Η σχέση μου ωστόσο με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή», θέλει να επιμένει.

Η δεύτερη Σύνοδος των δύο ηγετών οργανώνεται μετά την πρώτη ιστορική προσέγγιση στη Σιγκαπούρη, τον περασμένο Ιούνιο.

naftemporiki.gr


Πηγή