Άμεσες λύσεις για την ενίσχυση των τραπεζών ζητά εκ νέου το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (Stefan Rousseau/Pool via AP)

Κάλεσμα στην Ελλάδα να λάβει βαθιές και καλά συντονισμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να επιδιορθώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών που βαρύνονται από «κόκκινα» δάνεια απηύθυνε εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφεύγοντας να μιλήσει για ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των ιδρυμάτων.
Μιλώντας με δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επαναβεβαίωσε τις θέσεις που διατύπωσε ο οργανισμός για τις τράπεζες στα τέλη Ιανουαρίου, όταν κάλεσε την Αθήνα να επανεξετάσει τον νόμο Κατσέλη και να διευκολύνει την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και εξωδικαστικών συμβιβασμών.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν το Ταμείο βλέπει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης ο κ. Ράις δεν απάντησε ευθέως, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του Ιανουαρίου η οποία δεν κάνει αφορά σε τέτοιο ενδεχόμενο.
Προσέθεσε με νόημα πως ο οργανισμός δεν έχει πρόγραμμα στην Ελλάδα και απλώς συμμετέχει στην μετα-Μνημονιακή επιτήρηση.
Η τοποθέτηση του Ταμείου ήλθε στον απόηχο ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για την κεφαλαιακή υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο κ. Δραγασάκης επιχείρησε στην συνέχεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν απεργάζεται κάτι τέτοιο.
Σημειώνεται πως του ΔΝΤ δεν έχει ταχθεί κατά σχεδίων για την εγγύηση δανείων με την χρήση δημόσιων πόρων, όμως έχει υπογραμμίσει ότι η αποδοτικότητα τέτοιων λύσεων θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, με γνώμονα την επίδρασή του στους ισολογισμούς των τραπεζών και του κράτους.


Πηγή