ΔΗΜΑΡ-Πολιτικό Εργαστήριο για την σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία(ΦΩΤΟ)

Με μια  εξαιρετική εκδήλωση που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο “Αντώνης Τρίτσης» συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις  του Πολιτικού Εργαστηρίου της ΔΗΜΑΡ για την σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία .  Θέμα της  : Σοσιαλισμός και Φιλελευθερισμός. Ομιλητές ήταν  οι   Παναγιώτης Ιωακειμίδης  καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,μέλος των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία, Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, πολιτικός επιστήμονας,  Χρήστος  Πρωτόπαπας  Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, και  ο Φίλιππος Σαχινίδης πρώην Υπουργός Οικονομικών στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών  οι οποίοι και ανέλυσαν διεξοδικά τα ζητήματα του λαικισμού, της ελεύθερης λειτουργίας  της αγοράς,  του κοινωνικού κράτους αλλά και τις πολιτικές αναδιανομής. Παράλληλα αναζήτησαν την  ταυτότητα και τις  συμμαχίες των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις. Τον συντονισμό της εκδήλωσης  είχε η Σόνια Τσιτήλου πανεπιστημιακός και μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα παρόντες ήταν : οι πρώην υπουργοί  Νίκος Χριστοδουλάκης , Γιάννης Ραγκούσης , ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Θανάσης Θεοχαρόπουλος ,  ο Νίκος Μπίστης μέλος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ,  οι Γεράσιμος Γεωργάτος  και  Ανδρέας Παπαδόπουλος.  Τα μέλη του Κεντρικού Συντονιστικού  Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Μανώλης Όθωνας  και  Θάνος Μωραίτης, οι πρώην υπουργοί   Πάρις Κουκουλόπουλος και  Κατερίνα Μπατζελή και  ο Γιάννης Μανιάτης βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης . Επίσης από τη ΔΗΜΑΡ  ο Γραμματέας της ΚΕ Γιώργος Μπουλμπασάκος  τα μέλη της Ε.Ε. του κόμματος  Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Εφη Παγκάλου,Τάσος Δαρσινός,Γιώργος Σιακαντάρης (υπεύθυνος του Πολιτικού Εργαστηρίου)  ακόμη τα μέλη της ΚΕ:  Γιώργος  Γιάνναρος, Κώστας  Πανδής, Γιάννης  Ρελάκης, Δημήτρης Ναυπλιώτης, Χρήστος Σπίγκος, Γαμβρίλης  Λαμπάτος , ο Γραμματέας  Α Αθήνας Κώστας  Καρατέγος , τα μέλη των επιτροπών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Θανάσης Ντέλκος, Δημήτρης Στάμου,  Χριστίνα  Παπαδοπούλου. Επίσης από το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών ο  συντονιστής Γιώργος Ελενόπουλος  ενώ από τις Κινήσεις Πολιτών τα μέλη του Κεντρικού Συντονιστικού  Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Τούντας και Νικος Διακουλάκης.  

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ  
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Παν. Κ. Ιωακειμίδης εστίασε στην παρέμβασή του στο σύγχρονο περιεχόμενο Φιλελευθερισμού και Σοσιαλισμού ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό χώρο. Επεσήμανε ότι οι κύριες φιλελεύθερες αξίες που συνδέονται με τα ανθρώπινα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ανεκτικότητα γίνονται σήμερα αποδεκτές από τις σοσιαλιστικές/ σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Ωστόσο οι δυνάμεις αυτές έχουν( οφείλουν να έχουν)  ως διακριτή πολιτική – ιδεολογική ταυτότητα τέσσερα πρόσθετα στοιχεία/ παραμέτρους που συγκροτούν και το περιεχόμενο της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς:
1.   Έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα για την εξάλειψη των νέων ανισοτήτων που έχουν εμφανισθεί, την καταπολέμηση της φτώχειας και περιθωριοποίησης, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση νέων μορφών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με την ενεργοποίηση το κράτους αλλά έξω από το πλαίσιο του παραδοσιακού κρατισμού.
2.   Περιεκτική δημοκρατία συμμετοχής με την προώθηση των νέων μορφών συμμετοχής των πολιτών με αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας (internet, κ.λπ.), νέων μορφών λογοδοσίας και διαφάνειας, νέων διαύλων επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών.
3.   Ευρωπαϊκή ενοποίηση ως ένα κατ’ εξοχήν αριστερό project που αποβλέπει στην οικοδόμηση της δημοκρατικής ομοσπονδιακής, υπερεθνικής,  κοινωνικής Ευρώπης με ισχυρούς κεντρικούς θεσμούς ικανούς να λαμβάνον αποφάσεις και πλέγμα πολιτών για την προώθηση της ανάπτυξης, συνοχής, σύγκλισης, αλληλεγγύης και ανάδειξης της Ευρώπης σε ισχυρό παγκόσμιο συντελεστή ειρήνης, σταθερότητας, διαχείρισης και επίλυσης κρίσεων.
4.   Δημοκρατική κανονιστική εμπλαισίωση παγκοσμιοποίησης ώστε η διαδικασία να μην παράγει κραυγαλέες ανισότητες, κρίσεις και επικίνδυνες συνέπειες για την κοινωνία. 
Το μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  και πολιτικός επιστήμονας Θόδωρος Μαργαρίτης τόνισε στην ομιλία του :
 1.Δυστυχώς ο χώρος του φιλελευθερισμού δεν μπόρεσε να οριοθετηθεί με ορατή απόσταση από την νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός δεν μπορεί εύκολα να ενσωματώνει διορθωτικούς μηχανισμούς που προκαλούνται από την δυναμική του οικονομικού φιλελευθερισμού. Η αυτορρύθμιση της αγοράς αποδείχτηκε χίμαιρα στις  χρηματοπιστωτικές αγορές. Η μετάλλαξη του οικονομικού  φιλελευθερισμού στη νεοφιλελεύθερη εκδοχή κρύβει μια μεγάλη στρατηγική  επιλογή. Την αγριότητα του κεφαλαίου να αντιμετωπίσει την κρίση με την υπονόμευση του κοινωνικού συμβιβασμού που πέτυχε η σοσιαλδημοκρατία. Με απλά λογία: ακύρωση του κοινωνικού κράτους και το «μάρμαρο» να το πληρώσει ο κόσμος της εργασίας.
2.Η αντιπαλότητα μας με τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η δυσφορία ότι μια ορισμένη συνθηματολογία οδήγησε στο κύκλο της πολιτικής ψευδολογίας που σήμερα επικρατεί δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε υπαναχώρηση από τις προτεραιότητες μας. Η υπόθεση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι και δική μας υπόθεση.
Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η συντηρητική παράταξη, η Δεξιά. Η αντιπαράθεση μας με τον αριστερό λαϊκισμό είναι δεδομένη, είναι συνεχής. Γνωρίζουμε ότι η ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου αντικειμενικά απαιτεί την πολιτική και εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν αγνοούμε ταυτόχρονα  τις ιδεολογικές διαφορές με την ΝΔ.
3. Κατά τη γνώμη της ΔΗΜΑΡ η επιλογή για ένα ΝΕΟ πολυτασικό φορέα της κεντροαριστεράς είναι ένα βήμα που παράλληλα με τον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό θα βοηθήσει στην υπόθεση της αλλαγής των συσχετισμών στη χώρα, στην αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ ως  δήθεν  μιας νέας πολιτικής λύσης.
Επίσης ο Χρήστος Πρωτόπαπας  μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ  επεσήμανε στην εισήγηση του:   
«Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία ήταν και είναι απέναντι σε κάθε λογική σοβιετοποίησης ή κρατικού έλεγχου της Οικονομίας.
Είναι διαφορετικό θέμα η ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και διαφορετικό οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για την ασυδοσία και μονοπωλιακή οργάνωση της αγοράς, για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και των κοινωνικών δικαιωμάτων, και η κυριαρχία ιδιωτικών εξουσιών που αποφεύγουν κάθε μορφή ελέγχου και περισφίγγουν τόσο τα εθνικά κράτη όσο και τους διεθνείς οργανισμούς.
Για μας το ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την «πίτα» και με ισχυρές πολιτικές αναδιανομής να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες. Διαφορετικά θα αρκεστούμε στο να μοιράζουμε την φτώχια και θα βλέπουμε τον λαϊκισμό να θεριεύει.»
Τέλος ο Φίλιππος Σαχινίδης πρώην Υπουργός Οικονομικών στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών  τόνισε :   Σε μια περίοδο ανασύνταξης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού στην Ελλάδα η σχέση του με τον Πολιτικό Φιλελευθερισμό είναι περισσότερο καθαρή από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία του. Οι αναφορές στις αξίες της Ανοικτής Κοινωνίας στα κείμενα της ΔΗ.ΣΥ. και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν είναι τυχαίες και δύσκολα θα τις έβρισκε κανείς στα πολιτικά κείμενα κομμάτων του χώρου στο παρελθόν. 
Σήμερα, ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε αναζήτηση νέας ταυτότητας για να εκφράσει τη συμμαχία των υγιών παραγωγικών δυνάμεων που παράγουν νέο πλούτο και αυτών που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση. Για να το πετύχει δεν αρκεί να περιοριστεί στο όραμα ενός «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Την ώρα που ο ευάλωτος στον νεοφιλελευθερισμό «Τρίτος Δρόμος» κατέρρευσε,  η Σοσιαλδημοκρατία καλείται σήμερα να επιδιώξει, σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του καπιταλισμού. Αρκεί να αποδεχτεί εκ νέου την ανάγκη να ηγεμονεύει ιδεολογικά «το πρωτείο της πολιτικής» και να εργαστεί για να συγκροτηθούν υπερεθνικά όργανα οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη βάση κοινών αξιών. Η πρόκληση σήμερα είναι να συγκροτήσει το νέο συμβιβασμό αυτη τη φορά ανάμεσα στο κράτος, την αγορά, τις γιγάντιες εταιρείες που μπορούν να επηρεάσουν επ” ωφελεία τους τις αποφάσεις του κράτους και την κοινωνία των πολιτών. Στο βαθμό που  θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση η Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη θα ξαναγίνει δύναμη ηγεμονική στο χώρο της κεντροαριστερας για να προωθήσει την βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.