Εφιαλτικό από άποψη φορολόγησης το Β΄ εξάμηνο του 2017

Ένα εφιαλτικό β’ εξάμηνο περιμένει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, πιστοποιήθηκε ότι όλοι οι βασικοί φόροι της χρονιάς θα πρέπει να αποπληρωθούν στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου.

Ακόμη και τα νομικά πρόσωπα που είχαν μέχρι και πέρυσι τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις τον φόρο τους, φέτος, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Τα «κακά νέα» δεν σταματούν εδώ.

Εκτός από την υπερσυγκέντρωση υποχρεώσεων στο β’ εξάμηνο οι φορολογούμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα βαρύτερα εκκαθαριστικά των τελευταίων ετών και έναν ΕΝΦΙΑ ο οποίος παρά τις υποσχέσεις θα παραμείνει και φέτος… στο ύψος του.

Μόνο με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, οι φορολογούμενοι όπως παρακάτω παρουσιάζει το “thetoc.gr”, θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 4 δις. ευρώ καθώς φέτος ενεργοποιούνται:

1.      Οι καινούργιοι συντελεστές για τους φόρους στα ενοίκια

2.      Η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με την μειωμένη έκπτωση φόρου,

3.      Η φορολόγηση των εισοδημάτων από ελεύθερο επάγγελμα βάσει της κλίμακας

4.      Η νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με μια πηγή εισοδήματος, θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς οι νέοι συντελεστές ισχύουν αναδρομικά για όλα τα εισοδήματα του 2016 ενώ η παρακράτηση έγινε μόνο στο β’ εξάμηνο της περυσινής χρονιάς.

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις καθεμιά εκ των οποίων θα ξεπεράσει τα 1,3 δις. ευρώ. Ο φόρος των επιχειρήσεων θα καταβληθεί από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο ενώ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν γύρω στον Αύγουστο. Έτσι, το χρονικό του τρόμου διαμορφώνεται ως εξής:

Ιούλιος

Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ. Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να σταλούν και τα διορθωμένα ειδοποιητήρια για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες θα έχουν υπολογιστεί πλέον με βάση τα καθαρά κέρδη του 2016 και όχι αυτά του 2015 όπως συμβαίνει τώρα.

Αύγουστος

Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2015 και του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια.

Σεπτέμβριος

Θα είναι ένας από  τους «σκληρότερους» μήνες της νέας χρονιάς καθώς θα συμπέσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Οκτώβριος

Θα έχει ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ τρίτου τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν τρεις φόρους: φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ Σεπτεμβρίου και ΕΝΦΙΑ. Τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4 δις. ευρώ.

Νοέμβριος

Για δεύτερη φορά μέσα στο 2017 θα συμπέσει χρονικά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν και εισόδημα και φόρο κατοχής ακινήτων. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρου, προγραμματίζεται να διαμορφωθούν στα 4,47 δις. ευρώ.

Δεκέμβριος

Θα κληθούμε να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού που προτίθεται νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Προς το τέλος του μήνα, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 με το ΕΚΑΣ να έχει υποστεί μια ακόμη γενναία μείωση. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.